Să-ți găsești motivația să te apuci de slăbit, poate fi unul dintre cele mai grele lucruri.

Ai  multe gânduri negative care te pot face să nu te apuci de slăbit, cum ar fi:

„Dacă eșuez?”

„De ce aș reuși acum, daca nu am reușit ultima dată când am încercat?”

„Chiar am timpul necesar sa țin o dietă?”

„Mă pot opri din mâncat dulciuri? (eu care iubesc dulciurile)”

Întrebări firești. Tot ceea ce implică schimbare, e primit cu rezerve si cu îndoieli. Și cred că cea cu care se confruntă cei mai mulți e prima întrebare/teamă de pe lista mea.

Dacă eșuez?

Această întrebare apare în special dacă ai încercat și în trecut diverse diete și ai eșuat. Și hai să recunoaștem, mulți dintre noi am pățit asta! Poți afla aici de ce se întâmpla așa.

Nu trebuie sa lași niciodată eșecurile anterioare să te oprească. Toata lumea poate să slăbească cu abordarea potrivită. Da, pentru unele persoane e mai ușor să slăbească pentru că fiecare organism are particularitățile sale. Aceste diferențe sunt avute în vedere în planul personalizat. De aceea e important să discuți toate aspectele cu un specialist.

Însă in general, toate persoanele pot slăbi. S-ar putea sa nu fi de acord cu mine, însă îți garantez că e doar ceea ce îți spui tu ție! Ai nevoie doar de motivația potrivită.

 

Așadar hai să vedem 9 moduri prin care îți poți găsi motivația!

1. Alege un program de slăbit demonstrat științific

Problema multor diete e că ni le adaptam nouă, din ceea ce găsim pe net sau pe la prietene și ne așteptam sa funcționeze. Te gândești „daca voi mânca mai puțin, sigur voi slăbi”.  Problema cu această abordare e că, în câteva zile/săptămâni, te vei simți înfometat, lipsit de energie și îți vei pierde avântul. Nu funcționează aceleași lucruri la oameni diferiți. De aceea, ai nevoie de un plan alimentar personalizat, unde să iți fie clar:

  • ce ai voie să mănânci si când
  • cum poți combina alimentele
  • cum să îți planifici mesele
  • dacă si ce exerciții ai voie / nevoie să faci
  • de ce obiceiuri trebuie să scapi
  • cât e de important să dormi bine
  • câtă apă trebuie să bei
  • ce nutrienți / alimente să nu lipsească de pe farfuria ta ca să slăbești frumos, fără să rămâi cu surplus de piele

În acest fel, nu vei orbecăi prin întuneric, întrebându-te dacă ceea ce faci e bine și dacă vei slăbi. Vei știi că funcționează pentru că este un plan alimentar științific-medical.

 

2. Implică un prieten

Unul dintre cele mai bune metode de a fi motivat este sa implici un prieten. Fie ca e vorba de soț, iubit sau simplu prieten.

Munca în echipă are multe beneficii:

  • vă puteți încuraja unul pe celălalt
  • vă împărtășiți idei de rețete și stabiliți împreuna următorul target după care să va premiați
  • creați o concurență sănătoasă. Puteți trage unul de altul când observați că celălalt are o zi proastă și e prea permisiv

 

3. Fă-ți un plan de bătaie

Cheia pentru slăbit, este sa ai un plan de atac. Fără un plan bine stabilit, nu ai repere după care să te ghidezi dacă ceea ce faci e corect sau nu.

Ce poti face: alege un program alimentar personalizat care știi ca a fost verificat de alții și funcționează. Plănuiește-ți mesele și intervalul la care le vei lua, stabilește-ți o rutină de somn, fi organizat când îți faci cumpărăturile în așa fel încât să nu rămâi fără cele de care ai nevoie in casă, însă nici nu îți cumpăra tentații. Ține jurnal alimentar zilnic, ca să poți sesiza eventualele greșeli precum și cât de des te abați. Este și un exercițiu de conștientizare a cât de des trișezi.

 

4. Nu te compara cu alții

Nu e nimic rău în a mai trage cu ochiul cât a slăbit altcineva, însă dacă devii obsedat să te compari cu alții va fi contraproductiv.

Este important să ne amintim că suntem diferiți ceea ce înseamnă ca punem și scădem in greutate diferit. Un bărbat cu masă musculară mai mare va slăbi mai ușor. O femeie la menopauză va slăbi diferit față de o femeie înainte de menopauză.

Asta înseamnă desigur, ca graficul de slăbire va diferi de la o persoana la alta. Daca totuși te compari cu altcineva, încearcă sa te inspiri din cât de multa ambiție a avut, sau cat de mult s-a ținut de planul propus.

 

5. Acționează acum

Știința a demonstrat ca, persoanele care vor începe azi, in loc sa amâne pe mâine, au tendința de a avea mai mult succes în cele propuse.

Da, este foarte important să îți faci un plan, însă e si mai important să începi sa îl pui in practică. De îndată ce vei începe sa te ții de ceea ce ți-ai propus, vei remarca că, vei observa schimbări în bine.  Indiferent cât de mici, acestea te vor motiva pe mai departe.

Nu exista moment mai bun sa te apuci , decât acum!

 

6. Oferă-ți recompense!

Cu toții meritam un mic răsfăț din când în când, chiar și atunci când încercam să slăbim.

Întotdeauna oferă-ți o recompensă atunci când ai ajuns la un target intermediar. De exemplu când ai slăbit cate 5 kg, sau când ai reușit sa nu consumi nimic dulce timp de 30 de zile, sau când ai reușit sa te ții de cele propuse o luna, fără sa trișezi, etc.

Uite câteva idei de cadouri pe care sa ți le faci pe măsura ce îți atingi obiectivele:

  • o programare la spa /masaj
  • cumpăra-ti o haină pe care ti-o doreai de mult timp,
  • ia-ți un parfum
  • fă un city break cu cei dragi
  • orice altceva de pe bucket list-ul tău care a așteptat prea mult

7. Monitorizează-ți evoluția

Monitorizarea progresului, nu înseamnă să devii obsedat de atingerea obiectivelor.

Din experiența mea, am observat ca, cei care își monitorizează constant greutatea și își notează ceea ce mănâncă extra, chiar și în etapa de menținere, vor avea rezultate mai bune pe termen lung.  În funcție de cât de bine îți monitorizezi progresul, vei putea lua anumite decizii alimentare, care sa îți accelereze slăbitul in cazul in care nu ai un ritm care sa te mulțumească.

Ce ajuta de obicei? Un jurnal foto sau scris, monitorizarea zilnică a greutății, la aceeași ora din zi  precum și împărtășirea cu cei dragi a bucuriei atingerii obiectivelor.

 

8. Stabilește-ți obiective realiste

Daca planul tău e să slăbești 10 kg in 2 săptămâni, cel mai probabil vei eșua si niciodată nu vei fi mulțumit de îndeplinirea obiectivelor.

Este mult mai bine sa îți stabilești obiective mai mici si realiste, decât unele mari care sunt irealizabile. Când îți stabilești obiective mai mici, vei avea satisfacții mai mari când le vei atinge si te vor motiva să-ti atingi următorul obiectiv.

S-a demonstrat științific ca pierderea a doar 10% din greutatea ta corporala, poate avea un impact major asupra sănătății și a stării tale, așadar chiar si câștigurile mici aduc beneficii mari.

 

9. Uită de perfecțiune

Cheia este sa fi disciplinat, însă sa nu devii obsedat.

O mica deviere de la planul tău alimentar nu e sfârșitul lumii. Folosește-te de micile scăpări pentru a fi mai pregătit data viitoare. Dacă de exemplu te-a luat prin surprindere tortul de la ziua șefei, iar tu numai ce ai  luat masa de prânz, data viitoare încearcă sa afli din timp ce evenimente sunt, astfel încât să îți poți adapta celelalte mese în funcție de mesele de excepție. Sau poți alege o cină ușoară și super sănătoasă atunci când ai „scăpat” un pic la prânz.

Slăbitul nu trebuie sa devina o corvoada, ci trebuie integrat in regimul de viață zilnic pentru a putea păstra obiceiurile sănătoase și după ce ajungi la greutatea potrivita.

De asemenea, integrează în alimentația ta alimente care te ajuta sa ai o stare de bine, cum ar fi cele pentru sănătatea creierului, despre care poți citi aici.

 

Concluzii

Descoperă ce te motivează pe tine personal. Să încapi în rochia de mireasa / nașă,  să nu mai iei medicamente, să simți că mintea și corpul tău sunt în armonie, să dormi mai bine, să fii plin/ă de energie sau, pur și simplu, să te simți mai bine. 

Motivația este o parte importantă din procesul slăbirii și cei care învață să o gestioneze reușesc să își atingă obiectivul de greutate. Ca un bonus, atunci când îți îmblânzești motivația pentru a slăbi vei putea folosi această disciplină și determinare pentru a obține și alte lucruri frumoase pe care ți le dorești în viață.