FAQ

Întrebări frecvente și răspunsuri la ele

Cum găsesc un consilier metabolic balance®?

Lista consilierilor formați și certificați de institutul Metabolic Balance este accesibilă aici. Vei găsi consilierii activi în orașul sau județul tău.

Extindem în permanență rețeaua noastră de consilieri pentru a putea realiza un plan de alimentație personalizată pentru cât mai multe persoane din România care își doresc un stil de viață mai sănătos.

Dacă nu identifici un consilier metabolic balance® în zona ta, completează formularul de contact. Te vom contacta noi pentru a găsi cea mai bună soluție pentru tine.

Care este baza științifică a programului metabolic balance®?

metabolic balance® este un program de nutriție bazat pe 25 de ani de cercetare și dezvoltare academică. Rezultate acestor studii au fost publicate și pot fi consultate în Journal of Nutrition and Metabolism Volume 2010, Article ID 197656

metabolic balance® nu este o simplă dietă la modă testată pe un număr limitat de subiecți, ci este un concept de nutriție care a fost perfecționat continuu. În Europa, în ultimii 11 ani, peste 1 milion de clienți au adoptat cu succes un plan de nutriție personalizată metabolic balance®.

Cât durează programul? Există mai multe faze?

Programul metabolic balance® este structurat astfel:

Faza 1. Faza pregătitoare durează 2 zile și are ca obiectiv pregătirea organismului pentru schimbarea obiceiurilor tale alimentare și evitarea senzației imperioase de foame.

Faza 2. Faza de reechilibrare severă durează minim 14 zile. Vei consuma doar alimentele incluse pe lista creată special pentru tine și vei fi îndrumat îndeaproape de consilierul tău Metabolic Balance.

Faza 3. Faza de reechilibrare lejeră durează câteva săptămâni până la atingerea obiectivului tău personal de greutate. Vei include și alte alimente în planul tău de nutriție, inclusiv câteva mese excepționale. Vei testa alimente noi și vei decide împreună cu expertul în nutriție Metabolic Balance dacă acestea rămân în planul tău.

Faza 4. Faza de menținere este nelimitată în timp, o urmezi tot restul vieții. Concepută să îți asigure toate substanțele nutritive de care ai nevoie și să preîntâmpine efectul de yo-yo tipic dietelor. Faza aceasta presupune respectarea regulilor metabolic balance®, dar fără să te limiteze la un plan strict.

În toate fazele vei fi susținut de consilierul tău metabolic balance®.  Numărul total al ședințelor de consiliere va fi stabilit în funcție de nevoile tale și de progresul realizat, fiind garantate minim 7 ședințe.

Cum se realizează  planurile personalizate  de nutriție în cadrul programului metabolic balance®?

În prima ședință consilierul metabolic balance® va realiza anamneza și va lua o probă de sânge. După realizarea analizelor de laborator se vor centraliza toate rezultatele și datele. Datele sunt trimise la Institutul Metabolic Balance din Germania unde sunt prelucrate cu ajutorul programului computerizat, supervizat medical. Astfel este generat un plan de nutriție personalizat pentru tine. 

Consilierul tău metabolic balance® îți va înmâna planul și îți va explica în detaliu modul de aplicare. 

Consilierul metabolic balance® pe care l-ai ales te va susține pe parcursul celor 4 faze ale programului pentru adoptarea acestui plan, astfel încât să te bucuri de atingerea rezultatelor dorite în timpul cel mai scurt.

Cât de rapid voi slăbi cu metabolic balance®?

metabolic balance® nu este o dietă gândită pentru rezultate spectaculoase de moment. Sistemul nostru de nutriție te poate ajuta, totuși, să slăbești relativ repede. Faza 2 a programului, reechilibrarea severă, presupune urmarea strictă a cantităților de alimente incluse în planul tău alimentar și pune bazele unui progres rapid. Clienții ușor supraponderali își ating în mod tipic obiectivul în 1-2 luni, iar cei în situație de obezitate în 4-6 luni. Vezi și întrebarea de mai jos.

Cât de mult pot spera să slăbesc cu metabolic balance®?

Rezultatele diferă de la client la client. Mulți clienți care pornesc din situația de obezitate dau jos 30-40 kilograme în 6 luni. Clienții ușor supraponderali se pot aștepta să își atingă obiectivul de greutate rapid. Avem mulți clienți care au slăbit 10-15 kilograme încă din primele 2 luni ale programului. Respectarea cu perseverență a planului tău personalizat de alimentație îți va aduce rezultatele dorite.

Care este diferența între metabolic balance® și dietele de slăbit?

metabolic balance® este un program complet de nutriție care urmărește atât reglarea greutății corporale, cât și reechilibrarea metabolică a organismului pentru prevenirea bolilor asociate cu sindromul metabolic (diabet tip 2, boli cardiovasculare, alte boli metabolice).

metabolic balance® nu este o dietă și nu merge pe ideea de înfometare. Dietele, mai mult sau mai puțin eficace pe termen scurt, au o problemă fundamentală pe termen lung. Mai devreme sau mai târziu, corpul uman își cere drepturile. Când cineva se înfometează, corpul său va primi semnale că trebuie să consume mai multe alimente pentru a-și face rezerve. Rezultatul? Acumularea țesutului adipos. Acesta este efectul yo-yo, fenomenul de îngrășare care apare după diete. Planurile metabolic balance® asigură toate substanțele nutritive de care organismul tău are nevoie într-o proporție optimă, astfel încât nu te înfometezi și nu vei experimenta efectul yo-yo.

Multe diete au avut un efect pozitiv doar pe termen scurt. De ce e diferit programul metabolic balance®?

metabolic balance® nu este o dietă, ci un sistem de nutriție echilibrată conceput special să regleze optim greutatea pe termen lung, fără efect yo-yo.

Datele tale de laborator, istoricul tău medical, obiceiurile și preferințele tale alimentare sunt luate în considerare când stabilim planul tău individual de nutriție. Astfel, în program, îți asiguri atât aportul optim de proteine, carbohidrați, grăsimi, cât și toate vitaminele și mineralele de care ai nevoie. Hrănit corespunzător, corpul tău nu va primi acele semnale de alertă care determină poftele alimentare, cum se întâmplă în cazul dietelor.

În cazul unor excese de moment vei reveni pentru câteva zile la planul strict din faza 2, pentru a-ți reechilibra metabolismul. Planul tău individual de nutriție este o soluție realistă și flexibilă pentru a-ți regla cu succes greutatea pe termen lung. Respectă planul și nu vei avea probleme să arăți bine, să fii în formă și să te simți plin de energie.

Pot participa la programul metabolic balance® dacă doresc o alimentație sănătoasă, însă nu doresc să scad în greutate?

Da, metabolic balance® este un program pentru reglarea greutății corporale. Acest lucru înseamnă, pentru cei mai mulți, scăderea în greutate. Totuși, și persoanele mulțumite cu greutatea lor actuală pot participa în program dacă doresc mai multă energie și vitalitate.

Planurile individuale de alimentație țin cont, în fiecare caz, de obiectivul clientului: scăderea, menținerea sau creșterea greutății corporale. Determinarea cantităților pentru mese se face ca atare. Alimentele incluse în plan sunt echilibrate macro nutrițional (proteine, carbohidrați, grăsimi) favorizând obținerea unui raport optim între masa musculară și țesutul adipos.

Discută cu un consilier metabolic balance® despre obiectivele tale – te va sfătui cu plăcere. Alimentându-te după conceptul metabolic balance® faci un lucru bun pentru sănătatea, forma și vitalitatea ta.

Pot urma un program de nutriție metabolic balance® fără asistența unui medic-consilier?

Nu. Adoptarea cu succes a unui plan de nutriție metabolic balance® și obținerea unor rezultate durabile sunt indisociabil legate de o consiliere competentă. Din acest motiv refuzăm înscrierea în program a persoanelor care doresc să urmeze programul pe cont propriu.

Profită de susținerea unui consilier acreditat – îți va monitoriza progresul, vei avea acces la informații competente și vei fi susținut să treci peste eventuale momente mai dificile.

Sunt mereu pe drumuri – pot participa cu toate acestea la program?

Da. Fiecare plan de alimentație metabolic balance® este  ușor de urmat. Planul meselor tale va fi clar și simplu, astfel încât te vei putea organiza chiar dacă ești pe drumuri. Consilierul tău metabolic balance® te va susține și vei putea urma programul cu succes. 

Pauza de 5 ore între mese este obligatorie? De ce este importantă?

Organismul tău are nevoie de timp pentru digestie și repaus alimentar. Gustările dintre mese perturbă acest proces și conduc la o pofta exagerată de mâncare (atacuri de adefagie). Respectarea consecventă a pauzei de 5 ore între mese îmbunătățește semnificativ rezultatele programului și îți face viața mai ușoară în sensul eliminării poftelor alimentare. Respectă cât mai consecvent  pauza pentru a te bucura de toate beneficiile acestui plan de nutriție personalizată. 

Trebuie să mențin pe viitor același mod de alimentație ca în faza de reechilibrare severă?

Nu. Odată ce metabolismul tău s-a adaptat noului mod de alimentație, în faza 2 și 3, vei trece la un plan de alimentație mai relaxat.

După faza de reechilibrare severă vei respecta anumite reguli de bază și vei testa alimente care nu au fost incluse inițial în plan. Alimentele care îți fac bine vor fi incluse, la rândul lor, în planul tău de nutriție.

Regimul din faza severă va fi reluat pentru câteva zile în cazul în care faci rabat de la program luând o masă copioasă. O scurtă reechilibrare severă te va ajuta să revii la plan și să ai din nou lucrurile sub control.

Trebuie să consum toate alimentele incluse în planul meu individual de nutriție?

Da. Alimentele incluse în planul tău îți susțin metabolismul și îți furnizează substanțele nutritive esențiale pentru sănătatea ta. Planul tău individual nu este o listă întâmplătoare de alimente, ci rezultatul procesării analizelor și a datelor tale de anamneză. Este unic, la fel ca o amprentă digitală. Rețetele metabolic balance® te vor ajuta să incluzi aceste alimente în feluri de mâncare pe care le vei mânca cu plăcere.

Trebuie să respect cu strictețe cantitățile indicate?

Da. În special în faza 2 trebuie să respecți în mod strict cantitățile indicate, deoarece ele sunt corelate cu greutatea corporală dorită.

După ce îți atingi obiectivul, consilierul tău te va sfătui ce abateri de la cantitățile specificate sunt posibile.

Voi avea senzația de foame în faza severă? Îmi va influența productivitatea?

În general, respectarea planului înseamnă că mănânci mai puțin decât înainte, dar mai încet și cu un apetit sănătos. După mese te vei simți sătul, întrucât te hrănești echilibrat și îți asiguri toate substanțele nutritive de care corpul tău are nevoie. Între mese vei bea multă apă, astfel încât vei fi bine hidratat și te vei simți în formă.

În cazul în care, în primele zile, resimți oboseală, este recomandat să îți oferi o pauză, mergând mai devreme la culcare.

Un vegetarian strict poate participa la programul metabolic balance®?

O alimentație vegană de lungă durată, cu alimente exclusiv de origine vegetală, duce la deficiențe nutriționale. Din acest motiv nu recomandăm acest tip de alimentație, decât pentru un timp limitat, cum sunt fazele de post. În acest scop, în planurile individualizate se găsesc combinații echilibrate de alimente vegetale. După fazele de post recomandăm reîntoarcerea la o alimentație cu un amestec echilibrat de alimente de origine vegetală și animală, pentru a obține toate substanțele nutritive necesare.

O alimentație lacto-ovo sau lacto-vegetariană este posibilă și pe termen lung.

Va trebui să număr caloriile?

Nu. Tot ce trebuie să faci este să respecți cantitățile din planul tău de alimentație. Alimentele incluse în planurile de nutriție personalizate sunt selectate pentru un aport caloric optim, dar munca de contabilizare este făcută deja de sistemul informatic. Programul tău de nutriție îți va asigura exact caloriile de care ai nevoie, un echilibru perfect al macronutrienților (proteine, lipide și carbohidrați), și toate vitaminele și mineralele de care ai nevoie.

Cât costă participarea la programul metabolic balance®?

Consilierii metabolic balance® își stabilesc independent politica de prețuri.

Prețul programului de nutriție metabolic balance® include: contravaloarea planului personalizat de nutriție realizat de Institutul Metabolic Balance din Germania (cca. 30% din prețul total) și contravaloarea sesiunilor de consiliere individuală oferite de consilierii noștri acreditați în diverse orașe din România (cca. 70% din valoarea programului). Programul metabolic balance® presupune un număr minim de 7 sesiuni de consiliere acoperind toate cele patru faze ale programului. În general, prețul programului este stabilit în corelație cu prețurile medii pentru serviciile de consiliere nutrițională în localitatea respectivă.

Analizele de laborator nu sunt incluse în preț, se achită separat, direct la laboratorul ales. 

Programul metabolic balance® nu se poate deconta prin CNAS. 

Pentru persoanele care doresc să participe și au un buget limitat există și opțiunea participării la consiliere de grup. 

 

 

Nu ai găsit răspunsul la întrebarea ta?

Completează formularul de mai jos și îți vom răspunde la întrebarea ta.