Rămâi sănătos în perioada Sărbătorilor

Crăciunul se apropie! Supermarketurile vând deja de săptămâni întregi turtă dulce, steluțe cu scorțișoară și alte tentații dulci și în curând vom simți aroma de migdale proaspăt prăjite și vin fiert în piețele de Crăciun. Alimentele dulci, grase și bogate în carbohidrați ne îmbie pretutindeni și se presupune că ne ajută să traversăm cu plăcere sezonul rece și întunecat - o mare provocare pentru cei care vor să-și păstreze forma fizică sau nu vor să-și streseze excesiv corpul, dar mai ales pentru cei care, din motive de sănătate, nu ar trebui să-și permită ospețe necugetate.

În fiecare perioadă a sărbătorilor, aceasta este provocarea cu care se confruntă diabeticii, care ar trebui să țină cont de nivelul glicemiei și cel al insulinei.

Și totuși, cu câteva trucuri și puțină planificare, ne putem bucura pe deplin de această perioadă chiar dacă suntem diagnosticați cu diabet.

Plăcerea este binevenită – cantitatea este cea care contează

Pentru toată lumea – dar în special pentru diabetici – este adevărat că „Doza decide otrava”.

Atunci când gustăm dulciuri, cum ar fi prăjitura sau plăcinta specială de sărbători, savurăm meniul special și alcoolul, este important să urmărim cantitatea acestora sau să alegem din start alternative gustoase și mai sănătoase.

Când coacem prăjituri sau torturi, este ușor să reducem cantitatea de zahăr și grăsime fără a le diminua gustul.

Garniturile bogate în carbohidrați, cum ar fi pastele, găluștele, orezul etc. sunt și ele o necesitate în zilele de sărbătoare. Cu toate acestea, merită să le folosim cu moderație și să preferăm în locul lor o porție mai mare de legume, cum ar fi varza roșie, legumele rădăcinoase sau salata verde. La rândul lor, diferitele sosuri pentru fripturi pot fi excelent îngroșate cu piure de legume sau pâine de secară - prin urmare putem renunța la amidonul procesat și putem omite sosurile grase.

Pentru a menține un organism și un metabolism sănătos, merită să alegem cine ușoare, precum proteine cu legume sau salată și să evităm desertul. Asta menține creșterea glicemiei la un nivel moderat și permite organismului să se odihnească adecvat peste noapte.

 

Plăceri alternative

De exemplu, în locul unei prăjituri putem pregăti un măr copt cu stafide și scorțișoară. Astfel evităm cu ușurință zahărul și grăsimea și, în același timp, creștem aportul de fibre. Perele sotate cu brânză de capră pot fi încă un desert perfect cu conținut scăzut de zahăr.

În loc de obișnuitele delicii de vacanță preparate cu făină albă, putem coace fursecuri din fulgi de ovăz, pe care le îndulcim cu piure de mere. Pralinele din nuci, curmale și pudră de cacao oferă la rândul lor alternative grozave, fără grăsimi, făină albă sau zahăr rafinat.

Migdalele prăjite și învelite în zahăr pot fi înlocuite de minune cu castane prăjite, care au propria lor dulceață.

Exercițiile fizice scad glicemia

Chiar dacă anotimpul întunecat și rece ne invită să ne cuibărim pe canapea și să găsim rapid o mulțime de scuze potrivite ca să evităm activitățile fizice, tot ar trebui să le includem în viața de zi cu zi, mai ales în perioada sărbătorilor. O plimbare lungă cu prietenii și familia ar trebui să fie categoric o activitate importantă după ce ne-am ospătat sau am fost sedentari perioade mai lungi de timp. Nu numai că arde mai multe calorii, dar scade și glicemia.

 

Atenție la alcool

Pentru majoritatea oamenilor, băuturile alcoolice, cum ar fi vinul fiert, caipirinha fierbinte, precum și vinul (spumant) țin de plăcerea și confortul sezonului de sărbători. Dar alcoolul afectează și nivelul glicemiei. Nu se poate generaliza măsura în care el determină creșterea glicemiei, deoarece aceasta variază foarte mult de la persoană la persoană. Prin urmare, este indicat să consumăm băuturi alcoolice cât mai puțin posibil și să ne măsurăm mai des nivelul glicemiei.

 

Ținând cont de toate acestea, vă dorim Sărbători Fericite, cu multă sănătate!