E vremea ploilor prelungi, a ceții și a frigului pătrunzător, vremea în care imunitatea noastră scade și infecțiozitatea virusurilor crește.

Ca medic diabetolog mă confrunt zilnic în cabinet cu aceleași două probleme, comune majorității pacienților mei.

1. „Recent am fost răcit și mi-au crescut mult glicemiile; nu înțeleg de ce, că doar n-am fost în stare să mănânc mai nimic?!”

2. „În sezonul rece mă îmbolnăvesc foarte des; ce pot face să devin mai rezistent la infecții?” 

La ambele întrebări am găsit răspunsuri cuprinzătoare în articolul scris de Institutul Metabolic Balance, a cărui traducere o prezentăm în continuare. 

Cum scade vertiginos glicemia în timpul infecțiilor

Bun venit în sezonul gripei! În această perioadă, multe persoane sunt afectate de gripă, răceli și dureri în gât. Schimbarea provocată de umiditate, frig și aerul uscat generat de sistemul de încălzire cauzează probleme membranelor noastre mucoase. Indiferent unde ne-am afla - la serviciu, în transportul public, la metrou sau la cumpărături, virusurile răcelii fac ravagii. Nu durează mult până răcim.

Pentru persoanele sănătoase cu sistem imunitar puternic, răceala este de obicei doar un fleac. Nu la fel este însă pentru diabetici și persoanele care au dezvoltat deja rezistență la insulină. În aceste cazuri, infecțiile gripale pot avea consecințe neplăcute.

Indiferent dacă e vorba de răceală, gripă sau infecție gastrointestinală - pentru diabetici, oricare din acestea reprezintă un stres suplimentar. Pe lângă „lupta” împotriva bacteriilor și virusurilor, glicemia intră și ea în combinație.

 

Valorile ridicate ale glicemiei blochează sistemul imunitar

Așa cum au putut demonstra oamenii de știință, nivelurile ridicate de glicemie au o influență puternică asupra funcționării sistemului imunitar. De exemplu, celulele scavenger sunt limitate în activitatea lor, adică virusurile și bacteriile nedorite nu pot fi prinse și eliminate de celulele scavenger cu viteza obișnuită. Migrarea celulelor defensive către țesuturile afectate sau către ganglionii limfatici, care susțin și apărarea, este și ea împiedicată de nivelurile ridicate ale glicemiei.

Nivelurile ridicate ale glicemiei sunt responsabile și pentru uscarea pielii și a membranelor mucoase, percum și pentru o aprovizionare deficientă cu sânge a acestora. Ca urmare, barierele pielii sunt slăbite, iar agenții patogeni le pot penetra mai ușor, pătrunzând în organism, unde se înmulțesc rapid.

Fluctuațiile glicemiei din cauza infecțiilor

Când sistemul imunitar luptă împotriva virusurilor sau bacteriilor, simptomul asociat care apare frecvent este febra, ceea ce duce la un necesar crescut de insulină. Care este legătura? Ei bine, odată ce organismul recunoaște un corp străin, de pildă un virus, încearcă să-l combată cu toată puterea.

Metabolismul crește semnificativ și eliberează hormoni de stres, cum ar fi adrenalina și cortizolul. În același timp se formează și alte substanțe endogene, pentru a lupta împotriva bacteriilor și virusurilor nedorite. Aceste procese determină creșterea temperaturii corpului. Se dezvoltă febra, iar virusurile și bacteriile, care constau din proteine, pot fi ucise de temperatură.

Pentru a genera căldură, organismul își mobilizează rezervele de energie, care sunt stocate în ficat și celulele musculare sub formă de glicogen. În acest proces, hormonii de stres și hormonul glucagon sunt esențiale în stimularea ficatului pentru a elibera glucoză, ceea ce determină creșterea nivelului de glucoză din sânge. Ca urmare, crește și nivelul de insulină, deoarece este insulina necesară pentru a facilita trecerea către celule, astfel încât glucoza din sânge să poată fi absorbită și arsă de acestea. Pe măsură ce crește temperatura corpului, crește și nevoia de insulină, ceea ce nu este o problemă pentru un organism sănătos. Dar pentru un diabetic, aceasta înseamnă că glicemia trebuie monitorizată îndeaproape pentru a putea reacționa rapid la fluctuații. Dacă există deja rezistență la insulină, dar diabetul nu a fost încă diagnosticat, acest lucru poate deranja grav metabolismul.

Deși infecțiile cresc în general nivelul glicemiei, există riscul ca aceasta să scadă în cazul unei gripe gastrointestinale. Vărsăturile sau diareea compromit absorbția carbohidraților. Dacă există prea multă insulină, dar persoana în cauză nu mănâncă alimentele consumate sau le vomită, poate rezulta hipoglicemie. Severitatea situației depinde de sensibilitatea la insulină.

 

Prevenirea și întărirea sistemului imunitar

Din păcate nu putem preveni complet răceala, dar ne putem întări sistemul imunitar. Cei care fac multe exerciții fizice si petrec mult timp la aer curat, care respectă și regulile de comportament ce privesc igiena, precum păstrarea distanței, spălarea mâinilor etc., contribuie deja semnificativ la propria sănătate.

Nutriția este și ea esențială pentru bunăstarea fizică și pentru un sistem imunitar puternic. O dietă predominant alcalină oferă adevărate stimulente de nutrienți pentru întărirea sistemului imunitar. Aceasta constă din multe legume, ierburi, leguminoase și nuci și este bogată în substanțe vitale antioxidante. Numeroase studii arată că în special vitaminele A, C, D, E și beta-carotenul, dar și oligoelementele zinc, fier și seleniu, precum și compușii secundari vegetali sunt esențiale pentru ca un sistem imunitar să fie activ și puternic. Acești micronutrienți activează celulele imune, stimulează formarea de anticorpi și, totodată, influențează producția de celule natural killer.

În acest sens, planul de nutriție Metabolic Balance este unul ideal. El oferă o porție de alimente alcaline de trei ori pe zi, furnizând astfel organismului cantități suficiente din toți nutrienții vitali. În plus, condimente precum ghimbirul, turmericul și chili, cu uleiurile lor esențiale, întăresc efectul de stimulare imunitară.

Combinațiile nefavorabile de alimente sau supraalimentarea pot dăuna modului de apărare al organismului, deoarece acestuia îi lipsesc nutrienții necesari pentru a avea un sistem imunitar intact.

Este incontestabil faptul că avem nevoie de zahăr pentru metabolism – dar principiul „doza decide otrava” se aplică mai mult ca niciodată. Atunci când alegeți carbohidrați și, astfel, zaharurile disponibile, asigurați-vă că alegeți produse naturale cu carbohidrați cu lanț lung și un conținut ridicat de fibre, pentru a obține o creștere lentă a nivelului de glucoză din sânge. Aceste alimente sunt mai bogate în nutrienți vitali în comparație cu alimentele rafinate și foarte procesate; ele mențin zahărul din sânge la un nivel sănătos și oferă sațietate de lungă durată.

Multă mișcare și somn suficient

Pe lângă o dietă bogată în substanțe vitale, activitățile de rezistență moderată, cum ar fi plimbările lungi, drumețiile sau ciclismul sunt potrivite pentru a furniza organismului suficient oxigen și, odată cu acesta, întărirea sistemului imunitar. O altă garanție pentru un sistem imunitar sănătos și puternic este somnul odihnitor. Când nu ne simțim bine, se apropie o gripă sau pur și simplu suntem obosiți, nevoia de somn crește de multe ori semnificativ. Sfatul „oferă-ți somnul necesar” nu este întâmplător. În timpul somnului, sistemul imunitar funcționează la capacitate maximă. Studiile arată că celulele natural killer și fagocitele sunt mai active în timpul somnului și, astfel, protejează organismul. În timpul somnului scade și nivelul hormonului de stres, ceea ce are și un efect pozitiv asupra nivelului glicemiei. Prin urmare, lipsa somnului poate afecta funcționarea sistemului imunitar și este parțial responsabilă pentru fluctuațiile glicemiei.

 

Metabolismul pus în balanță

Diabetul este o boală metabolică împotriva căreia nu trebuie neapărat să fim lipsiți de apărare. Mulți oameni nici măcar nu știu că se află deja în stadiile incipiente ale diabetului. „Pre-diabetul” este în creștere la nivel mondial. Dar cu o dietă potrivită putem face multe pentru propria sănătate. O dietă Metabolic Balance permite organismului să producă enzime și hormoni în cantități corecte. Ele sunt importante pentru funcțiile metabolice și, astfel, influențează într-un mod natural secreția de insulină - fără a fi nevoie să sacrifice gustul și plăcerea. Cu ajutorul unei alimentației conforme cu ghidurile Metabolic Balance este posibil să menținem nivelul de insulină din organism constant scăzut și, în același timp, să întărim sistemul imunitar într-un mod natural.

 

Surse:

Heidemann C & Scheidt-Nave C. Prävalenz, Inzidenz und Mortalität von Diabetes mellitus bei Erwachsenen in Deutschland – Bestandsaufnahme zur Diabetes-Surveillance. Robert Koch-Institut: Journal of Health Monitoring 2017

Hemmingsen, B. et al.: Diet, physical activity or both for prevention nor delay of type 2 diabetes mellitus and its associated complications in people at increased risk of developing type 2 diabetes mellitus. In: Cochrane Database Syst Rev. 2017

Jacobs, E. and Rathmann, W.: Epidemiologie des Diabetes. In: Diabetologie und Stoffwechsel 2017; 12(06): 437-446.

Deutsche Gesellschaft für Ernährung e. V.: Ballaststoffe – wertvoll für Ihre Gesundheit. 1. Auflage, 2013 https://www.dge-medienservice.de/ballaststoffe.html

Deutsche Gesellschaft für Ernährung e. V.: 5 am Tag. https://www.dge.de/ernaehrungspraxis/vollwertige-ernaehrung/5-am-tag/

Deutsche Gesellschaft für Ernährung e. V.: Stellungnahme – Gemüse und Obst in der Prävention ausgewählter chronischer Krankheiten. 2012 https://www.dge.de/fileadmin/public/doc/ws/stellungnahme/DGE-Stellungnahme-Gemuese-Obst-2012.pdf

Deutsche Gesellschaft für Ernährung e. V.: Fettzufuhr und ernährungsmitbedingte Krankheiten – DGE veröffentlicht 2. Version der evidenzbasierten Leitlinie. Presseinformation vom 20.01.2015 https://www.dge.de/presse/pm/fettzufuhr-und-ernaehrungsmitbedingte-krankheiten/

Toeller, M.: Evidenzbasierte Empfehlungen zur Ernährungstherapie und Prävention des Diabetes mellitus, 2005, Ernährungs-Umschau 52, Heft 6