Un stil de viață sănătos

Nutriție

Ce punem în farfurie are o importanță covârșitoare asupra sănătății noastre.

Prima întrebare pe care trebuie să ți-o pui este dacă mănânci prea mult sau prea puțin. O alimentație excesivă din punct de vedere al aportului de calorii este prima piedică în calea menținerii unei greutăți ideale și a unei stări de sănătate optime. Subnutriția poate fi și ea o problemă, dar e mai puțin întâlnită în societatea contemporană.

Este alimentația ta echilibrată? Asigurarea unui aport optim de macro nutrienți este a doua condiție a unei nutriții sănătoase. Consumul excesiv sau deficitar de proteine, carbohidrați sau grăsimi îți va sabota obiectivele – fie că îți dorești să arăți bine, să fii plin de energie sau să ai o viață activă indiferent de vârstă.   

A treia întrebare vizează calitatea mâncării pe care o consumi. Ferește-te de bunurile de larg consum a căror calitate e îndoielnică. Rafturile magazinelor sunt ticsite de produse de larg consum de o calitate îndoielnică.

  • Produsele procesate
  • Alimentele de bază precum laptele și iaurtul care nu mai păstrează calitățile originale ale acestor alimente
  • Produsele cu un conținut excesiv de zahăr, sare sau grăsimi

Ce punem pe masă este mereu condiționat de ce punem în coșul de cumpărături. De multe ori schimbarea trebuie să înceapă de acolo!

Nu te simți încă pregătit să urmezi un plan de alimentație personalizat sub îndrumarea unui consilier Metabolic Balance? Îți recomandăm, totuși, să urmărești articolele publicate pe blogul nostru pentru o informare asupra alimentelor valoroase din punct de vedere nutrițional. Te poți abona aici.

Mișcare fizică

Mișcarea e importantă pentru o viață sănătoasă.

Totuși, în lipsa unei discipline alimentare nu vei avea o siluetă de invidiat indiferent cât sport faci. Pe termen lung, să compensezi mâncatul în exces cu tot mai mult sport este ca și cum ai urmări o țintă mereu în mișcare. Sportul crește apetitul și, practicat în exces, predispune la accidentări. Deprinderea unor obiceiuri alimentare sănătoase rămâne cel mai important factor în controlul greutății chiar și pentru persoanele care nu sunt sedentare.

Îmbină un regim de mișcare fizică moderată cu o alimentație sănătoasă și vei avea aspectul fizic, nivelul de energie și starea generală de sănătate pe care ți le dorești.

Ia-o pas cu pas. Dacă ești o persoană supraponderală și treci de la o viață sedentară la un regim de efort de sportiv de performanță îți va fi foarte dificil. Îți pierzi motivația repede și chiar te poți accidenta.

Start slow. O simplă plimbare sau urcatul treptelor, în loc de folosirea liftului, e un început bun. Se poate continua cu Nordic Walking. Jogging-ul e recomandat atunci când excesul în greutate nu e foarte mare. Desigur, există și alternativa unui program de antrenament la sala de sport sub supravegherea unui Personal Trainer calificat.

5 ore de mișcare moderată pe săptămână te vor ține în formă. Fii activ și îți va fi mai ușor să îți păstrezi greutatea dorită și să previi diabetul și bolile cardiovasculare.

Echilibru fizic și mental

Stresul specific societății contemporane este o provocare constantă pentru noi toți.

Oamenii au fost condiționați din cele mai vechi timpuri să răspundă la pericole printr-o reacție de stres. Pericolele fizice la care reacționa omul preistoric au fost înlocuite în societatea modernă de alte tipuri de pericole: profesionale, relaționale, financiare, etc.

Stresul se manifestă pe multe planuri și are implicații majore asupra sănătății noastre.

Ce putem face?

Cu cât suntem mai stresați, cu atât crește probabilitatea unor dezechilibrări metabolice și apariția bolilor asociate cu sindromul metabolic. De aceea e important să luăm măsuri. Un plan de alimentație potrivit și mișcarea fizică te vor ajuta să nu fii copleșit de exigențele vieții personale și să îți rămână energie să te bucuri de viața personală și de familie.

Dacă ești în categoria persoanele expuse la un nivel foarte mare de stres, sunt recomandate și alte modificări de lifestyle. Meditația, yoga, training-ul autogen, relaxarea progresivă după Jacobsen sunt câteva dintre metodele care te pot ajuta să te bucuri de o viață echilibrată.