Prima parte a poveștii mele despre cum am slăbit 60 de kilograme cu Metabolic Balance s-a concentrat pe frământările mele ca persoană supraponderală din copilărie până la vârsta adultă. Am prezentat numeroasele mele încercări să ajung la greutatea optimă și să mă mențin acolo.  Pastilele, dietele agresive și sportul au fost soluții cu efect pe termen scurt dar care nu m-au ajutat să mă pot și menține la kilogramele dorite.  

Am avut un șoc când m-am urcat pe cântar

Reiau povestea din momentul în care am decis să nu apelez la operația de micșorare de stomac ci să apelez la programul Metabolic Balance cu susținerea doamnei doctor Oana Munteanu.

În cadrul primei consultații, m-am cântărit și am fost surprinsă să aflu că aveam 116 kilograme. Enorm chiar și pentru cineva ca mine, la 178 înălțime. 107 cm în talie, 137 cm la șold, 82 cm la coapsă și un IMC de 37. Mi-era așa de rușine că ajunsesem aici! A fost un șoc pentru mine, după 5 ani, să mă cântăresc și să aflu că am 116 kg.

Doamna doctor mi-a explicat cu răbdare ce înseamnă acest program de nutriție personalizată și care sunt pașii pe care urmează să îi facem împreună.  După o săptămână aveam programare pentru analize la Cluj, la un centru medical. Am trimis fișele de analize la doamna doctor și după câteva zile mi-am primit planul alimentar personalizat.

În acest răstimp am mâncat tot ce mi-am dorit, știind ca nu o sa mai ‘’beneficiez’’ de libertatea aceasta, ajungând, practic, la 117 kg în momentul în care m-am apucat efectiv de Metabolic Balance.

Doamna doctor m-a chemat la cabinet la Cluj, mi-a explicat planul alimentar, mi-a dat toate informațiile de care aveam nevoie să încep parcursul spre o noua viață.

DA! S-a dovedit că a fost un prim pas către o noua viață!

Cum mi s-a părut programul Metabolic Balance în prima etapă

Așadar, pe 8 februarie 2018 a început drumul meu spre o viață mai bună. Am primit un plan personalizat pentru mine, alimente pe care am voie sa le consum în funcție de analizele de sânge, cu cantitățile și combinațiile optime pentru metabolismul meu având în vedere obiectivul de kilograme pe care mi l-am stabilit.

Alimentele (legume, fructe, proteine) din plan erau accesibile, naturale și ușor de găsit. Nu am primit alimente pe care nu le pot găsi în comerț, ci alimente pe care le consumam preponderent și înainte, doar că sub alta forma și în alte combinații și cantități.

Fiind obișnuită cu metode mai agresive de a scăpa de kilograme, bazate pe pastile și înfometare, acest program l-am resimțit foarte diferit, mult mai ușor de urmat. Aveam acum practic un plan care mă învăță să mănânc echilibrat! Mi-am dat seama că problemele mele au apărut pentru că pur și simplu eu nu știam ce, cum, cât și când să mănânc! Ceea ce consideram eu mâncat normal nu era deloc normal ci doar devenise o obișnuință nesănătoasă. Noua mea normalitate era să nu mă mai înfometez pentru a compensa excesele alimentare ci să îmi hrănesc corpul corect și echilibrat cu tot ce are nevoie. Nu mi-a fost greu să mă deprind cu noua disciplină alimentară mai ales că nu am resimțit stări accentuate de foame, cum pățeam cu dietele agresive.

Nu am să vă mint! Am avut și momente dificile legate de pofte, în prima lună,! Dar ce e ușor în viața asta! Oricum, e mult mai greu să te înfometezi sau sa te lupți cu kilogramele nedorite decât sa înveți sa mănânci corect și exact ce ai tu nevoie!  După prima lună m-am obișnuit complet cu acest stil de viață. Când mai trișam, a doua zi vedeam pe cântar și asta mă motiva să revin la disciplina Metabolic Balance. Fiindcă suntem ceea ce mâncăm!

Am învățat o disciplină și cum funcționează corpul meu

Metabolic Balance mi-a oferit ceva ce nu am primit de la niciun regim alimentar. M-a educat, mi-a indus o disciplină și m-a motivat! Desigur, motivația cea mai mare a fost să constat kilogramele pierdute. Fiecare kilogram pierdut m-a motivat și mai mult!

Faptul că am avut un medic care m-a susținut cu sfaturi și indicații când am întâmpinat mici probleme a fost de real ajutor.

Am învățat sa gătesc corect. Mâncare hrănitoare, bogată în ‘’de toate’’ și în cantități perfecte pentru starea mea de bine. Rețete ușor de gătit, care nu sunt fade și asigură nutrienții esențiali și energia pentru o viață activă.

Am înțeles mai bine cum funcționează corpul meu. Am simțit beneficiile rutinei cu trei mese pe zi. Pauza de minim 4 ore și alternarea proteinelor mi-au reglat foarte bine digestia și tranzitul.

Am învățat că sportul cu greutăți poate afecta enorm procesul de slăbire și că în prima fază a programului trebuie să mă limitez la un regim de mișcare mai lejer. Că băutul apei nu doar ține de sete ci ajută enorm la reglarea apetitului și la slăbit (se diminuează retenția de apa din organism prin consumul regulat). 

Cu ajutorul consilierului meu am înțeles și am acceptat faptul că succesul meu în lupta cu kilogramele ține în primul rând de mine și de ambiția mea.  Eu sunt cea care pot face ca lucrurile să funcționeze exact cum îmi doresc. Satisfacerea compulsivă a poftelor (cartofi prăjiți, sosuri, fripturi, prăjituri, etc.) nu fac decât să acumulez kilograme și frustrări. Câte o masă de excepție în care acceptăm și mici plăceri interzise este ok, dar fără să cedăm acestor pofte în mod regulat. Avem la îndemână sănătate în farfurie, stare de bine în alimente și satisfacția rezultatului dorit la final.

Teama că voi rămâne cu pielea lăsată

Îmi era teamă, în special, să nu rămân cu exces de piele. Doamna doctor mi-a explicat că dacă am un consum corect de proteine și de apă în toate fazele programului nu voi avea probleme, Nu am slăbit agresiv ci într-un ritm optim și acest fapt a făcut ca pielea să își păstreze elasticitatea și să nu rămân cu piele lăsată.  Într-adevăr, doamna doctor a avut dreptate.

Experiența mea a fost așa: în primele 16 zile am slăbit în jur de 8 kilograme. Eram așa de fericită, deși apropiații nu observau mari diferențe, fiindcă drumul meu către la rezultatul ideal abia începea. În 12 mai, când am avut starea civilă, reușisem sa scad sub 100 kg, ceea ce m-a făcut să radiez. Eram atât de mulțumită de program încât nici nu mă gândeam sa mă abat de la el. Am văzut că dacă îl respect cu strictețe, reușesc.

Uneori îmi mai pierdeam răbdarea dar mă luptam în interiorul meu și mă motivam mereu, mă ambiționam și mă gândeam că trebuie sa continui. Știam că trebuie să slăbesc într-un ritm sănătos, pentru a evita orice efect secundar nedorit.

Astăzi știu că doar faptul că am slăbit în ritmul corect și consumând alimente hrănitoare m-au ajutat să nu am nevoie de nicio intervenție chirurgicală. Multe persoane sunt sceptice dar ei nu țin cont că eu nu am slăbit peste noapte ci am pierdut cele 60 de kilograme în 18 luni.

Viața de familie și socială

Îmi era foarte greu să îi gătesc soțului meu, în prima fază. El e genul care nu știe unde e sarea în bucătărie. La început își comanda mâncare și se închidea în bucătărie să nu-l văd că mănâncă. Apoi, treptat, am început să mă obișnuiesc cu ideea că ce mănânc eu e normal și lui trebuie să îi pregătesc mâncarea separat. Fără să o gust. Și așa fac și în prezent. Niciodată, dar niciodată nu gust mâncarea pe care o pregătesc pentru alții. În schimb o miros și așa îmi dau seama dacă îi mai trebuie ceva.

A fost o provocare să mă învăț sa trăiesc diferit, însă, în prezent, toată lumea din jurul meu știe că eu mănânc ‘’altfel’’.

La început evitam ieșirile la masa, găteam doar acasă și îmi duceam cu mine mâncare oriunde mergeam. Acum, fiind deja la greutatea optimă, sțiu să îmi aleg un meniu sănătos metabolic chiar și dacă sunt la un eveniment sau la restaurant.

Silueta e un mare beneficiu, dar nu singurul

Poate suna ca un clișeu dar eu chiar simt că m-am născut a doua oară. Dincolo de siluetă, cel mai important cadou pe care mi l-am facut cu ajutorul Metabolic Balance este felul în care mă simt.

Metabolic Balance mi-a redat speranța și m-a învățat să fiu ceea ce sunt astăzi. Niciodată nu am crezut că voi reuși să ajung la dimensiuni de fotomodel. Niciodată nu m-am gândit cum te poți simți când nu ai nicio frustrare sau frică cu privire la aspectul fizic.

A durat un an si jumătate să ajung la 57 kg, în vara lui 2019. 18 luni care mi-au schimbat radical viața. Sunt, în prezent la greutatea din clasa a 5-a! Vă imaginați ce sentiment am când mă gândesc la asta și realizez că mi-am depășit toate complexele din copilărie. La 57 de kilograma m-am oprit. Aici am vrut eu să ajung, aici mă simt cel mai bine.

 

Ultima parte a poveștii mele va apărea săptămâna viitoare, tot vineri. Voi povesti cum reușesc de 2 ani să mă mențin la greutatea actuală.

 

*

Disclaimer 

 

Metabolic Balance este un program științific de nutriție personalizată nu o dietă minune. Rezultatele diferă de la persoană la persoană și sunt condiționate de respectarea celor 8 principii ale programului, a cantităților de alimente pentru fiecare masă și a combinațiilor recomandate pentru fiecare persoană pe baza metabolismului său unic.

Programul Metabolic Balance nu este un tratament medical și nu înlocuiește tratamentele medicale specializate. Planurile de alimentație individualizate sunt complementare acestor tratamente. Medicii-consilieri Metabolic Balance sunt pregătiți să ofere informații competente despre oportunitatea înscrierii în program a persoanelor afectate de diverse probleme medicale.

 

Descopera Metabolic Balance

Metabolic Balance®, programul pentru echilibrarea metabolismului realizat de medici și oameni de știință germani, vine în întâmpinarea dorinței celor care vor să fie supli, sănătoși și plini de energie.

Mai multe