Testimonial

Robert T 

Prevenția secundară a problemelor cardiace

Toată viața am avut un stil de viață pur “românesc”, cu grătare în aer liber, mese în familie, petreceri cu prietenii,  unde nu trebuie sau nu poți să refuzi nimic din ce ți se oferă - fast food, dulciuri din abundență, sucuri acidulate și neacidulate, “naturale”, în toate culorile curcubeului, consumate în loc de apă zi de zi și foarte multe fructe consumate la o masă.

În plus, orarul zilnic al meselor fiecăruia era unul haotic, fără mic dejun, iar câteodată cu o singură masă pe zi, seara sau chiar noaptea. Masa de seară dura foarte puțin, dar cantitatea de alimente consumate depășea cu mult necesarul fiecăruia.

Suntem două persoane gurmande și până acum doi ani mâncam orice și oricând. Ne place mâncarea bună, indiferent de naționalitatea bucătăriei, iar cea românească cel mai mult. Nu putem menționa momentul în care am pierdut măsura și am depășit limita sau când, mai bine zis, organismele noastre au cedat în fața cantității și a calității alimentelor și programului dezordonat al meselor.

Kilogramele s-au adunat cam pe la 90 în cazul meu și 92 kg în cazul lui Robert, și ar fi continuat să se adune dacă nu ne-am fi oprit într-o bună zi, când am hotărât că era momentul să facem ceva.

Lucrurile mărunte de zi cu zi care deveneau din ce în ce mai dificil de realizat (încheiatul șireturilor fără a ți se tăia respirația, urcatul scărilor fără a gâfâi, durerea permanentă de spate și din tălpile picioarelor datorată greutății, starea de mult prea plin de la finalul fiecărei mese), au fost picăturile care au umplut paharul pentru noi.

Acest moment a coincis cu recomandarea medicului cardiolog al lui Robert de a urma programul de echilibrare metabolică metabolic balance®, program ale cărui rezultate le observase la mai mulți pacienți ai dânsului.

În ultimii 5 ani Robert, din cauza unei probleme cardiace congenitale, a suferit două intervenții chirurgicale pe cord deschis. Pentru Robert, datorită problemelor cardiace, activitatea fizică intensă nu este recomandată, prin urmare se impunea modificarea drastică a obiceiurilor alimentare și mai mult al stilului de viață.

În ultimii ani încercasem toate dietele cunoscute și mai puțin cunoscute, “miraculoase”, cu sau fără bază științifică, recomandate de nutriționiști, prieteni, colegi, cunoscuți sau citite pe internet.

Rezultatele imediate variau, dar pe termen lung erau aceleași – kilogramele date jos mai ușor sau mai greu, mai repede sau mai încet, se depuneau din nou și, chiar uneori, erau și suplimentate. Și toate astea cu eforturi mari și unele efecte extrem de nefavorabile asupra organismului.

Fiind medici veterinari și având cunoștințe medicale, am fost surprinși să aflăm bazele fiziologice și biochimice solide, explicabile științific ale acestuia. Inițial am fost speriați de schimbările pe care programul le impunea, dar încă din prima săptămână am rămas uimiți cât de bine ne-am acomodat cu cantitatea de alimente de la fiecare masă și cu lista de alimente inițială, toate acestea personalizate pe baza unui profil metabolic individual.

Fiind înainte preponderent carnivori, am descoperit cu plăcere gustul unor alimente pe care înainte le consumam în cantitate foarte redusă și mai rar, cum ar fi legumele. Odată intrați în acest program, am redescoperit încet, încet gustul adevărat al alimentelor, mascat de dependența de zahăr.

Privind retrospectiv, eforturile depuse au fost minime și au impus debarasarea definitivă de obiceiurile de alimentație nocive, ordonarea programului meselor zilnice și respectarea regulilor de bază, a listei de alimente și a cantităților individuale. Nu ne-am imaginat că va fi atât de ușor, acum după aproape doi ani toate aceste principii de alimentație sănătoasă fac parte din viața noastră.

Prin metabolic balance® am devenit mai atenți la ce și cât mâncăm, cuvântul de bază fiind măsura/cumpătarea. Acum contează mult calitatea, combinația alimentelor și punerea în valoare a gustului în detrimentul  cantității.

Pe măsură ce kilogramele dispăreau și alte probleme de sănătate au fost corectate, și asta doar pe baza alimentației sau cel mult prin suplimentare cu vitamine și minerale (colesterolul mare și greutatea suplimentara care obosea inima inutil în cazul lui Robert și anemia, tulburările de tiroida și carența în vitamina D3 pentru mine).

Odată cu scăderea în greutate experimentam și alte surprize plăcute: haine în care înotam sau cele care nu ne mai veneau înainte, începeau acum să vină foarte bine; o pereche de pantaloni vechi îi vin foarte bine tatălui meu acum; măsuri accesibile la îmbrăcăminte fără “nu avem măsuri mari/nu avem măsuri pentru dumneavoastră”.

Starea de BINE pe care metabolic balance® ne-a redat-o și pe care o trăim de 2 ani se concretizează într-o greutate normală și o stare de sănătate bună. În definitiv trupul nu este decât o mașină pe care trebuie să o întreții pentru a parcurge câți mai mulți kilometrii.

În prezent, avem 26 kilograme (Ioana) și 16 kilograme în minus (Robert) și ne menținem.

Faptul că programul se finalizează cu o fază de menținere în care se renunță la cantități și practic poți consuma orice aliment, dar cu măsură și respectând regulile și asocierile corecte, asigură un rezultat durabil și face din metabolic balance® un mod de viață – viața unui om normal.

Avem un singur regret, și anume acela că nu am făcut cunoștință cu metabolic balance® mai demult, dar cum se spune: toate se întâmplă la momentul potrivit.

Fără să exageram în vreun fel spunem că acest program a fost și va fi cea mai bună investiție pe care am făcut-o în viața noastră și vom continua să recomandăm metabolic balance® tuturor celor care simt că este nevoie de o schimbare în viața lor și doresc să afle cum am reușit.

ALTE Testimoniale