Rețetă de copt tradițională ancestrală

 

I. Aluatul dospit natural pentru 2Kg de pâine

  • 200g făină integrală de secară
  • 200ml apă
  • 1 lingurița mocca de miere

1. Se face un aluat din 100g făină la care se adaugă 100ml de apă caldă și o linguriță de miere. Se lasă 48 de ore la un loc cald, acoperit cu o pânză umedă.

2. După 24 de ore se adaugă din nou 100g de făină integrală de secară și 100ml apă caldă, se frământă și se lasă alte 24 de ore la dospit.

 

II. Pâinea de secară integrală pentru 2 pâini de cate 1Kg:

  • 400g aluat dospit natural
  • 800g făină integrală de secară
  • 800ml apă
  • 30g sare de mare, coriandru, semințe de chimen, anis, fenicul (după gust)

1. La aluatul dospit natural se adaugă 300g făină de secară și 300ml apă, se frământă și se lasă 12 ore la dospit, acoperit cu o pânză umedă.

2. Restul de 500g făină de secară integrală, 500ml apă, sare și condimentele se frământă din nou și se lasă 1 oră la loc cald să dospească. Din aluatul gata dospit punem deoparte 1-2 linguri de aluat, pe care îl împachetăm în folie și îl ținem în frigider pentru următoarea pâine.

3.Se ung două forme lungi de cca. 26 cm și 8 cm înălțime cu ulei de rapiță. Se pune câte un kg de aluat în forme și se lasă o oră până când au crescut.

4. Se încinge cuptorul la 170 grade (ventilație 150, gas 2). Se pune pâinea în cuptorul încălzit și se coace 70-80 min. 10 min înainte de sfârșit (total ca 80-90 min) se scot pâinile din forma și se coc mai departe 10 min, fără formă, pentru a se rumeni frumos.

 

Pâinea integrală de secară se menține 7-9 zile dacă ținem partea tăiată pe un dos de lemn.
Putem conserva pâinea tăiată felii în congelator, punând în toaster feliile pentru a le dezgheța rapid. Astfel, avem întotdeauna o rezervă de pâine proaspătă, savuroasă. 
Poftă bună!

 

Calitățile și beneficiile pâinii de secară integrală cu aluat dospit natural:

 

  • Dospitul lent pana la 24 de ore duce la dezvoltarea ideală a gustului și a aromelor specifice, cât și la o bună digerabilitate și la păstrarea îndelungată a prospețimii.
  • Dospitul natural lent pana la 24 de ore cu aluat dospit natural duce la degradarea fitaților care leagă substanțele minerale valoroase: fierul, magneziul și calciul.
  • Secara conține, precum grâul, gluten cu funcție de lipici. Dar acest gluten de secară nu este funcțional datorită pentosanelor, care împiedică formarea de lanțuri.
  • Sub acțiunea aluatului dospit natural, pentosanele se modifică, formând o rețea în care se depune amidonul, apa și gazele de fermentație. Astfel aluatul devine aerat și poate fi ușor copt.
  • Acidificarea împiedică dezvoltarea mucegaiului, ceea ce face ca pâinea să poată fi conservată 8-10 zile.
  • Pâinea este ușor de digerat și conține toata bogăția de substanțe proteice, carbohidrați, uleiuri, vitamine și minerale naturale.
  • Acidul lactic îmbunătățește în mod natural flora intestinală.

În Romania, consumul mediu de pâine pe an, pe cap de locuitor, este de 96 de Kg.

Pâinea și produsele de panificație consumate constau, în principal, din făină albă de grâu, deseori cu conținut de zaharuri în diverse proporții.

Produsele din făină de grâu rafinate, consumate în cantitate mare, facilitează supraponderalitatea și obezitatea și împiedică normalizarea greutății corporale. Spre deosebire de pâinea din grâu, pâinea din făină integrală de secară susține o alimentație sănătoasă, echilibrată și normalizarea greutății corporale.

Cantitatea de pâine necesară se reduce în mod natural.

Încărcătura glicemică mai redusă a pâini de secară integrală determină o creștere mai moderată a insulinei, ducând astfel la o limitare a efectelor metabolice ale insulinei.

Pentru o persoană normoponderală recomandăm o cantitate de maximum 150-200g de pâine din făină de secară integrală pe zi.