Oul este un aliment preferat, nu numai de Paște. În medie se consumă 200 de ouă pe an.

Nu este de mirare, deoarece ouăle sunt gustoase și pot fi folosite pentru a pregăti și rafina numeroase feluri de mâncare.

Ouăle colorate reprezintă cel mai răspândit obicei creștin de Paști. Ele nu pot lipsi de pe masa de sărbători. În folclorul românesc există multe legende care explică de ce se înroșesc ouăle de Pasti și de ce simbolizează Învierea Domnului.

Pe lângă legendele din strămoși, există și o legendă nouă care persistă în ciuda studiilor științifice. Mulți cred că ouăle ar fi nesănătoase, datorită conținutului bogat de colesterol.

Deși ouăle au un conținut ridicat de colesterol, ele conțin proteine de înaltă calitate, ușor asimilabile de către organismul uman, vitamine și minerale. Gălbenușul conține și lecitina (fosfatidil colina), care blochează în mare parte absorbția colesterolului.

Metabolic Balance recomandă consumul de ouă în planurile individualizate conform cu:
Studiul științific "Egg consumption in relation to cardiovascular disease and mortality" din cadrul „The Physicians’ Health Study”, la care au participat 21.327 de medici americani peste 20 de ani, publicat
în Am J Clin Nutr 2008;87:964 –9, a evidențiat că ouăle nu cresc riscul cardiovascular.

Prin urmare, vă puteți bucura de ouă de Paște!

P.S. Știți de ce ouăle fierte au uneori o graniță albastru spre verde în jurul gălbenușului?

Acest lucru se datorează sulfurii de fier, o substanță inofensivă care se formează la fierbere prelungită din fierul din gălbenuș și sulfuratul de hidrogen din albuș.