Obezitatea reprezintă un factor de risc cardiovascular chiar și la persoanele care nu suferă de sindrom metabolic

Persoanele obeze prezintă un risc crescut de boli cardiovasculare, chiar dacă glicemia și alți parametri metabolici sunt normali. Este concluzia unui studiu bazat pe populație, ale cărui rezultate au fost prezentate la conferința anuală a Asociației Europene pentru Studiul Diabetului (EASD) și publicate recent în Diabetes, Obesity and Metabolism (2021; 23: 2492-2501).

La majoritatea persoanelor obeze, problemele de greutate fac parte dintr-o constelație de riscuri printre care se numără hipertensiunea, dislipidemia și diabetul de tip 2. Prezența sindromului  metabolic este asociată cu o creștere semnificativă a bolilor cardiovasculare. Cu toate acestea, există și persoane obeze la care tensiunea arterială și parametrii de laborator se situează în intervalele normale. Situația, deseori denumită „obezitate sănătoasă din punct de vedere metabolic”, sugerează că obezitatea nu are efecte negative asupra sănătății.

Cu toate acestea, o analiză a dosarelor medicale ale tuturor pacienților care au fost externați din spitalele franceze în 2013 ridică semne de întrebare legate de siguranța persoanelor obeze, atâta timp cât parametrii lor metabolici sunt normali. Analiza se bazează pe 2,95 milioane de pacienți fără boli cardiace anterioare, dintre care 272.838 (9,5%) cu un indice de masă corporală (IMC) de 30 sau mai ridicat erau obezi.

În următorii 4,9 ani, pacienții au prezentat 510.439 evenimente cardiovasculare majore noi. Printre acestea s-au numărat 77.924 atacuri de cord, 391.637 cazuri noi de insuficiență cardiacă, 84.042 accidente vasculare cerebrale și 100.633 decese cauzate de boli cardiovasculare. În plus, 257.287 de pacienți au dezvoltat fibrilație atrială.

Laurent Fauchier de la Centre Hospitalier Universitaire Trousseau din Tours a împărțit pacienții în mai multe grupuri, în funcție de IMC și sănătatea lor metabolică. Persoanele la care tensiunea arterială, colesterolul și alte valori ale grăsimilor, precum și glicemia nu erau crescute au fost clasificate drept sănătoase din punct de vedere metabolic. Analiza, care ia în considerare influența altor factori, cum ar fi vârsta, sexul și statutul de fumător, ajunge la concluzia că pacienții obezi, dar sănătoși din punct de vedere metabolic, au fost tratați mai rar în spital pentru boli cardiovasculare în următorii 4,9 ani.

Pacienții obezi sănătoși din punct de vedere metabolic s-au îmbolnăvit sau au murit cu 22% mai des din cauză de infarct miocardic, accident vascular cerebral ischemic sau insuficiență cardiacă (MACE-HF) decât persoanele cu greutate normală, fără tulburări metabolice. În prezența unei tulburări metabolice, riscul a crescut la 36% la pacienții cu greutate normală și la 63% la pacienții obezi. În cazul pacienților cu 2 tulburări metabolice riscul a crescut la 61% și 104%, la 3 tulburări metabolice cu 95% și 148%. În ambele grupuri, tulburările metabolice au crescut riscul cardiovascular, dar consecințele au fost mai puternice la pacienții obezi.

Tendințe similare au fost semnalate și în cazurile noi de insuficiență cardiacă și în fibrilația atrială, conexiunea în fibrilația atrială fiind deosebit de clară. Persoanele cu greutate normală au avut un risc crescut de „numai” 21%  și atunci când au existat 3 tulburări metabolice. La pacienții obezi, riscul a crescut cu 33% fără tulburări metabolice și a crescut cu 68% la 3 tulburări metabolice.

Pentru rezultatele „infarct miocardic”, „accident vascular cerebral ischemic” și „moarte cardiovasculară”, nu s-a putut observa nicio diferență între pacienții obezi și cei ne-obezi. Totuși, acest lucru s-ar fi putut datora timpului de urmărire relativ scurt, deoarece atacurile de cord și accidentele vasculare cerebrale se află printre consecințele pe termen lung ale aterosclerozei, de care, conform rezultatelor studiului, s-ar putea ca persoanele obeze să nu fie protejate.

De altfel, puțin sub o treime (32,8%) dintre pacienții obezi erau sănătoși din punct de vedere metabolic, comparativ cu 72,7% dintre cei care nu erau obezi. Prin urmare, persoanele mai tinere nu ar trebui să spere că problemele lor de greutate vor rămâne fără consecințe metabolice la bătrânețe.

© rme/aerzteblatt.de

Sursa:  Metabolisch gesunde Adipositas schützt nicht vor kardialen Risiken

9 Octombrie 2021