Cardiologul englez Aseem Malhotra, este un medic cu o vastă experiență în cardiologie și în cardiologia intervențională, care a efectuat peste 17.000 angiografii coronariene. A devenit un activist în a demitiza convingerile eronate, cum sunt: slăbește cu sport, grăsimile îngrașă, colesterolul este cauza cardiopatiei ischemice și a infarctului de miocard.

Doctorul Malhotra și-a expus în primăvara acestui an, timp de 2 ore, convingerile sale, bazate pe studii științifice în fața Comisiei Parlamentului European:​​ https://www.youtube.com/watch?v=jcnd3...

Conform convingerilor sale, o alimentație echilibrata în stil mediteraneean are următoarele beneficii. Normalizează greutatea corporală și reduce riscul de boli coronariene, datorat sindromului metabolic și a reacției inflamatorii la nivel coronarian.

Totodată, ne atenționează asupra efectelor secundare a terapiei pe scară largă cu statine și asupra faptului că studiile infirmă efectul de prelungire a vieții sub statine. Studiile expuse ne arată și că intervenția preventivă coronarangiografică, pe o stenoză coronariană (intervenție care salvează viața în cursul unui infarct), nu previne infarctul de miocard.

Dr. Malhotra este convins că o alimentație echilibrată, care corespunde cu ceea ce recomandam la metabolic balance®, duce la prevenirea unui infarct miocardic.

În ultimii ani, o serie de medici de renume, cum sunt Prof. Dr. David Ludwig, Prof. Dr. Robert Lustig, Prof Dr.Tim Noakes și mulți alții, au format o coaliție. Ei și-au dorit să evidențieze necesitatea unei alimentații naturale echilibrate, dar și să prevină și să trateze sindromul metabolic și complicațiile majore: cardiopatia ischemica, infarctul miocardic, accidentele vasculare, diabetul de tip 2 și multe alte boli asociate.

Studiul științific publicat în anul 2010, asupra efectului unei alimentații cu ajutorul unui plan personalizat metabolic balance®, a evidențiat remedierea substanțială a parametrilor sindromului metabolic. (Journal of Nutrition and Metabolism, 2010, Hindawi Publishing Corporation; Article ID 197656: Program Adherence and Effectiveness of a Commercial Nutrition Program: The Metabolic Balance Study.)