De ani de zile, numărul magic de 10.000 de pași a reprezentat un soi de standard de aur pentru persoanele care doreau să trăiască sănătos și, în ultimă instanță, să slăbească. Cercetările recente sugerează însă că pașii zilnici nu au nicio legătură cu greutatea...

Chiar dacă alte cercetări scăzuseră ștacheta la 6000-7000 de pași ca fiind suficienți pentru o viață sănătoasă, un studiu al Bringham Young University dărâmă mitul pașilor zilnici ca fiind benefici în curele de slăbire.

Alături de colegii lor din departamentul de Nutriție, Dietetică și Știința Alimentului, cercetătorii de la departametul Exercise Science al BYU au analizat 120 de studenți de anul I, timp de 6 luni, care au participat la un experiment de "numărat pașii". Participanții au mers fie 10.0000 de pași, 12.500 sau 15.000 de pași zilnic, șase zile pe săptâmână, timp de 24 de săptămâni, iar cercetătorii le-au monitorizat aportul caloric și greutatea.

 

“Bobocii” se îngrașă indiferent de activitatea fizică

Scopul studiului, care poate fi consultat pe sciencedaily.com, a fost să evalueze dacă creșterea progresivă a recomandării de mers zilnic a celor 10.000 de pași tradiționali ar putea reduce creșterea în greutate a “bobocilor”. Rezultatul a fost descurajant – indiferent de cât au mers, chiar dacă au depășit cota de 15.000 de pași zilnic, studenții tot s-au îngrășat.

Media greutății suplimentare a fost de 1,5 kg (circa 3 livre) pe perioada studiului. Asta în condițiile în care era deja cunoscut faptul că studenții din primul an se îngrașă cu 1-4 kg, conform unor studii precedente.

 

Nu slăbim doar făcând mișcare

“Sportul de unul singul nu e suficient și nici eficient pentru a pierde în greutate”, a declarat Bruce Bailey, profesor de Știința Mișcării la BYU și autor al studiului. “Faptul că îți monitoriezi pașii poate îmbunătăți nivelul de activitate fizică, dar studiul nostru arată că acest lucru nu se reflectă automat în menținerea greutății sau prevenirea îngrășării.”

Subiecții au utilizat pedometre 24h/zi, timp de 6 zile. Media deplasării zilnice anterioară studiului era de 9.600 de pași. La finele studiului, participanții din grupul de 10.000 de pași mergeau circa 11.066 pași, cei cu norma de 12.500 parcurgeau o medie de 13.638 de pași, iar cei din grupul cu 15.000 de pași nu reușeau să facă decât 14.557 de pași zilnici.

Chiar dacă greutatea nu a fost influențată de creșterea numărului de pași parcurși, a existat un impact pozitiv al activității, sub forma „stării emoționale și a beneficiilor pentru sănătate”, spune autorul, timpul sedentar scăzând considerabil, cu până la 77 de minute pe zi.

Dacă sunteți preocupați de un stil de viață sănătos și doriți să evitați kilogramele în plus, vă recomandăm un plan de nutriție personalizat, sub îndrumarea unui consilier Metabolic Balance.

Veți fi capabili astfel nu doar să scăpați de greutatea excedentară, ci și să vă mențineți la greutatea dorită un timp îndelungat.

 

Bibliografie

Bruce W. Bailey, Ciera L. Bartholomew, Caleb Summerhays, Landon Deru, Sharla Compton, Larry A Tucker, James D. LeCheminant, Joseph Hicks. The Impact of Step Recommendations on Body Composition and Physical Activity Patterns in College Freshman Women: A Randomized TrialJournal of Obesity, 2019; 2019: 1 DOI: 10.1155/2019/4036825