Când vezi că planul tău personalizat de nutriție are în lista de alimente sparanghel, halibut sau papaya, e posibil să te-ntrebi dacă îți va permite buzunarul să ții o asemenea dietă. Rezultatul m-a surprins plăcut, însă.

După o jumătate de an de mâncat exclusiv în stil Metabolic Balance, m-am gândit să încerc să calculez, pe lângă grame sau calorii, și costul alimentelor. Așa am descoperit că pot avea o cină foarte nutritivă care să coste sub 2 lei, dar sunt și zile în care pot depăși 60 de lei.

Ce am câștigat eu la loteria bonurilor anul acesta - minus 15 kilograme!

Am început să urmez propriul meu plan pe data de 4 ianuarie a acestui an, iar pe 6 ianuarie făceam primele cumpărături de alimente noi pentru mine, unele despre care nu aveam idee cum le voi găti – linte roșie, linte neagră, ciuperci pleurotus sau fasole Adzuki, ca să nu nominalizez decât câteva dintre noutățile intrate în cămara mea în 2020. Unele au fost relativ ieftine, precum lintea roșie bio (500 g), care costă 8,90 la Carrefour, și din care am putut să-mi gătesc, în decurs de o lună sau două, nu mai puțin de 8 porții de supă (a se citi tocăniță, mai degrabă) delicioasă, care mi-a servit adesea drept prânz, alături de o jumătate de felie de pâine și un măr.

Dar am dat și de alimente scumpe în lista mea, mai ales că era iarnă și multe legume proaspete erau la preț de trufandale. Nu toți își permit căpșune sau sparanghel proaspăt în ianuarie, așa că am optat adesea pentru variantele lor congelate. Pe lângă legumele și fructele clasice, la care cu siguranță v-ați gândi – spanac, broccoli, fructe de pădure sau simpaticii baby morcovi -, am descoperit în frigiderele hipermarketului mango tăiat cubulețe, în pungi de 400 g, la excelentul preț de 12,90 lei. Asta însemnând că fiecare porție de fruct exotic bine copt și gata curățat mă costă în jur de 4 lei.

Așa arată un meniu de prânz mâncat la birou - supă de legume, piept de pui la rotisor, pâine de secară și mere

Peștele și fructele de mare mi s-au părut și ele cam piperate inițial – o doradă proaspătă e în jur de 20 de lei, iar creveți curățați și congelați fără 100 g de “glazură” de apă congelată pe ei am găsit doar la IKEA, cu prețul de 36 de lei 250 g. Adică 18 lei/porție! OK, din aceștia am mâncat mai rar… Dar dorada sau bibanul de mare s-au dovedit a fi rezonabile de fapt, pentru că, dintr-un pește la cuptor sau la grătar, îmi ies fix două porții la cantitățile recomandate în planul meu Metabolic Balance.

Și cu cantitățile de iaurt a trebuit să mă adaptez, pentru că, având o porție recomandată de 185 g, recipientele obișnuite nu prea mi se potriveau, fiind ba prea mari, ba prea mici. Așa că am trecut la varianta iaurt integral bio la găletușă de 900 g (de la Carrefour), din care pot mânca nu mai puțin de 5 mic dejunuri cu simbolicul preț de 1,15 bani!

Mango se poate cumpăra și în variantă congelată, perfect copt, curățat și tăiat cubulețe.

Cu fructele a fost poate cel mai simplu, pentru că mere am găsit tot timpul sortimente locale, în piață, cu 3-5 lei/kg, sau oferte foarte bune la Lidl, de exmplu afine la jumătate de kilogram cu doar 15-16 lei.

Doar acum, că suntem în plină vară, mă văd nevoită să cumpăr mere poloneze sau austriece cu 10 lei kilogramul, dar compensez cu abundența de căpșuni și caise de la noi – proaspete și aromate.

Să spun câte ceva și despre pâine: să comanzi la brutărie pâine de secară 100% poate fi puțin complicat, nu neapărat și scump, chiar dacă o pâine făcută de la zero poate costa și 20 de lei – 600-700 g. Dar, nemâncând decât 50-75 g pe zi, o pâine îmi ajunge în medie cam 10 zile/

Cred că deja v-am făcut capul calendar cu calculele mele, zici că sunt bucătăreasa care-și socotește cantitățile pentru când îi vin musafirii la masa și-i e teamă că îi “iese cu virgulă”. Inițial vrusesem să calculez cu precizie costul meselor, dar mi-am dat seama că e mult prea complicat să contorizezi fiecare bob de fasole și fiecare linguriță de ulei extravirgin, așa că mă limitez la un meniu mai basic, cu ingrediente comune, alternat cu unul mai “de fițe”

O pâine de secară îmi ajunge uneori și două săptămâni. Ca să nu se învechească, o păstrez feliată, la congelator.

Varianta I (ieftină)

Mic dejun

Iaurt 185 g – 1,15 lei
Măr – 0,50 lei
Jumătate de felie de pâine - 0,30 lei
Cafea – 1 leu

Prânz

Piept de pui 115 g – 2,5 lei
Salată verde 125 g – 1 leu
Jumătate de felie de pâine - 0,30 lei
Căpșune 1,50 lei
Cafea – 1 leu

Cină

Fasole bătută 60 g – 0,60 lei
O lingură de ulei de măsline – 0,20 lei
Castraveți în saramură 135 g – 0,50 lei
O felie de pâine – 0,60 lei

Total: 11,15 lei

Uneori transform omleta în brioșe cu legume

Varianta II (mai scumpă)

Mic dejun

Omletă din două ouă – 2 lei
Sparanghel tras la tigaie în unt ghee 90 g – 8 lei
Afine 90 g – 4 lei
Cafea – 1 leu

Prânz

Tigaie picantă cu creveți 125 g - 18 lei
Legume – broccoli, champinions, baby morcovi, ceapă, usturoi 125 g – 4 lei
Jumătate de felie de pâine – 0,30 lei
Mango 100 g – 4 lei
Cafea – 1 leu

Cină

Mușchi de vită la grătar 125 g – 14 lei
Piure de spanac 135 g – 3 lei
Jumătate de felie de pâine 0,30 lei

Total: 59,6 lei

 

PS. Probabil vă întrebați despre rezultatele experienței mele cu Metabolic Balance. Am intrat în 2020 cu 78 de kg și-mi propusesem să ajung la un indice de masă corporală de 25 (respectiv 68 kg) până de Paști, dar am atins această greutate pe 18 martie, odată cu "lockdown-ul". Pandemia, în loc să mă îngrașe, m-a ajutat în schimb să am mai mult timp pentru mine, să dorm mai bine și, în ciuda lipsei de mișcare cu zilele, să continui să slăbesc. La jumătatea lui iunie am ajuns la 63 de kg, greutatea considerată ideală pentru o persoană de vârsta, înălțimea și sexul meu.