Experimentul Profesorului Ludwig de la Universitatea Stanford

Ideea că trebuie să menținem un echilibru între cât mâncăm și câtă energie consumăm este fundamental corectă. Nu și suficientă însă! Balanța energetică a organismului nu poate fi singurul fundament al unei alimentații sănătoase, indiferent ce vor spune profeții stilului de viață pe fugă.

Ce mâncăm, calitativ, este esențial. Asigurarea unui aport echilibrat de micro și macro nutrienți este primul motiv, desigur. În plus, există și alte aspecte, mai subtile, care țin de felul în care funcționează metabolismul nostru atât de complex.

Indicele glicemic, unul dintre aceste aspecte, a fost a fost evidențiat de un celebru experiment coordonat de profesorul David S. Ludwig de la Universitatea Stanford. Experimentul a pus sub lupă relația dintre indicele glicemic al alimentelor, metabolismul energetic și aportul voluntar de alimente la subiecți adolescenți afectați de obezitate.

Iată cum s-a desfășurat experimentul. Doisprezece băieți adolescenți obezi au fost evaluați după ce au primit mese de testare identice caloric la micul dejun și prânz. Primul grup a primit omletă cu legume și fructe, o masă din alimente cu indice glicemic (IG) scăzut. Al doilea grup a fost hrănit cu alimente cu un IG mediu, fulgi integrali de ovăz. Al treilea grup cu fulgi instant, un meniu cu IG ridicat. Apoi s-a urmărit cum le-a fost afectat apetitul / aportul de calorii pe parcusul acelei zile.

Indice glicemic alimente

Echipa profesorului Ludwig a constatat următoarele: în medie, adolescenții hrăniți cu fulgi de ovăz instant și-au asigurat pe parcursul zilei cu 81% mai multă energie totală comparativ cu cei care au consumat un meniu cu indice glicemic mic, omleta cu legume + fructe. Față de cei care au consumat muesli integral (meniul cu indice glicemic mediu), au consumat cu 53% mai multă energie

Concluzia? Indicele glicemic afectează metabolismul și apetitul într-un mod semnificativ. Absorbția rapidă a glucozei determină o serie de modificări hormonale și metabolice care este corelată cu un aport ulterior excesiv de alimente.

Este interesant și semnificativ că o modificare aparent atât de mică precum înlocuirea fulgilor integrali cu fulgi instant are un impact negativ atât de mare asupra senzației de sațietate și a percepției ulterioare a foamei. La Metabolic Balance ne place să spunem că fiecare masă, prin calitatea sau lipsa ei de calitate, ne setează pentru următoarea masă.

Altă observație interesantă (și surprinzătoare pentru cei care cred în virtuțile produselor low-fat) este faptul că meniul mai bogat în grăsimi a controlat mai bine senzația de foame și apetitul subiecților determinând un consum mai mic de calorii pe parcursul întregii zile.

Impactul diferențiat al alimentelor cu diferite niveluri de încărcare glicemică este unul dintre aspectele complexității metabolismului uman. Nutriția corectă este cea care ține cont și are răspunsuri pentru această complexitate printr-o profundă cunoaștere a impactului fiecărui aliment asupra biochimiei organismului uman.

Programul de nutriție Metabolic Balance se bazează pe această expertiză. Ea a fost fundamentată de munca medicului diabetolog Dr. Wolf Funfack și, apoi, consolidată prin activitatea continuă de cercetare-dezvoltare susținută în ultimii 20 de ani de Institutul Metabolic Balance din Isen, Germania.

 

Experimentul coordonat de prof. Ludwig a fost prezentat în 1999 în Jurnalul Oficial al Academiei Americane de Pediatrie și poate fi consultat în limba engleză aici: https://pediatrics.aappublications.org/content/103/3/e26