Cumperi îmbrăcăminte cu un număr mai mare? Respirația este mai dificilă când urci scările? Ai bătăi suplimentare de inimă când te enervezi? Ai uitat de micul dejun? Deja sunt prea multe întrebări, toate incomode și toate au legătură cu noi.

Vorbim adesea despre schimbarea stilului de viață, navigăm pentru informație în mediul online, aflăm lucruri pe care le comentăm, adresăm aprecieri sau suntem nemulțumiți. Viața noastră tinde să devină rutină, o suită de activități desfășurate pe durata unei zile, a unei săptămâni, de-a lungul lunilor, anilor…Timpul trece și constatăm că ne bucurăm doar la gândul că vom reuși să facem și ceea ce ne dorim, nu doar ce trebuie făcut. Și revine ideea că putem schimba ceva. Oare? Tocmai de aceea am stat de vorbă cu Dr. Georgiana Ozana Tache, Vicepreședinte al Societății Române de Reabilitare Medicală, pentru a afla dacă mai putem…repara ceva în ceea ce privește “organismul” nostru călător prin această viață. 

 

Doamnă doctor, cum anume trebuie schimbat stilul de viață?

Să te stresezi mai puțin, să dormi mai mult, să oferi atenție alimentației tale, să renunți la vicii (considerate mici plăceri nevinovate) și să faci mai multă mișcare. De ce? Fiindcă au început semnele supraponderalitatii (cumperi îmbrăcăminte cu un număr mai mare), poate că obezitatea s-a și instalat, tensiunea arterială a crescut, respirația este mai dificilă când urci scările, ai bătăi suplimentare de inimă când te enervezi sau ești obosit, ai dureri de stomac sau arsuri în spatele sternului, mai ales când deadline-urile profesionale se aproprie, te ridici mai greu după ce ai stat așezat mult timp. Sau chiar te dor spatele, ceafa, umerii, ai amețeli fiindcă stai așa de mult la birou sau în mașină, ai uitat de micul dejun (înlocuit acum cu o cafea), reușești să mănânci ceva la prânz sau ronțăi pe parcursul zilei dar te bucuri că, obosit fiind, ajungi acasă și reușești să mănânci pe săturate, seara. Da, seara! În locul unei cărți citite, sau a unei plimbări în aer liber, te uiți la știri, citești ce este postat în mediul online, în locul discuțiilor plăcute, purtate cu ceilalți membri ai familiei, preferi polemicile despre aspectele vieții sociale sau profesionale. Copiii te obosesc și încerci să le indici ce au de făcut, în loc să le stimulezi creativitatea într-un anumit context, ești obosit și vrei să mergeți la culcare. Mâine este o nouă zi…Mâine nu este doar o nouă zi, ar putea fi o altă zi!

 

Și anume? Ce fel de zi?

Ar putea fi ziua în care te gândești că poți merge la medic, nu doar pentru a contracara efectele celor descrise asupra stării tale de sănătate, ci pentru a te ajuta să faci schimbarea, pentru a preveni. Trebuie să înceapă de undeva. Dacă te gândești să începi cu alimentația, se va dovedi a fi un pas corect. Nu dietă, ci o nutriție corectă. Regimul igieno-dietetic al vieții tale începe cu mâncarea și continuă cu mișcarea. Nutriția corectă oferă organismului tău nutrimentele provenite din surse naturale, deoarece acestea aduc și fitonutrienții care ne raportează la natural.

Cum facem cu dietele?

Nu încercați diete la recomandarea prietenilor, colegilor, rudelor, meniul fiecăruia este individual, mâncarea nu este un obiect unisex sau one size fits all, nu se potrivește tuturor, ci fiecăruia dintre noi. Alături de antecedentele noastre, de bolile de care suferim, medicul află și despre stilul de viață, nivelul efortului fizic zilnic dar și despre rată metabolică bazală. Stabilește cum este distribuită grăsimea în corpul tău și care sunt riscurile reale pentru starea ta de sănătate (știai că fertilitatea este în legătură cu tulburările care definesc sindromul metabolic?), stabilește nevoia calorică, necesarul de nutrimente. Iar ancheta alimentară adaptează ceea ce îți place să mănânci, poftele la alergiile, sensibilitățile tale, astfel încât mâncarea să fie și aliment și “medicament” ideal. Prin urmare, începe un program personalizat de nutriție, raportat inclusiv la valorile personale ale anumitor analize sanguine.

 

Bineînțeles că mișcarea este esențială în toată această “poveste”. Și nu tuturor ne place sportul, deci ce trebuie să facem în acest sens?

Poți merge pe jos în pas alert, poți renunța pe anumite distanțe sau pe parcursul întregii zile, la deplasarea motorizată (mașină, transport în comun), poți face înot, ore de pilates sau yoga. Deocamdată, ceva ușor. Acum, după ce începi să slăbești, ne gândim la activitatea fizică, precum alergarea, fitness la sălile dedicate (un antrenor sau kinetoteraput care să supravegheze programul, ar fi binevenit) și în ultimul rând, ne gândim să participăm la maraton sau să reîncepem partidele de tenis de câmp cu prietenii.

 

O concluzie?

Dacă ai decis să urmezi sfaturile unui consilier în privința echilibrului tău metabolic, nu uita că sfaturile privind principiile unei alimentații corecte prezintă un element comun (numărul meselor servite zilnic, cantitatea de alimente, asocierile dintre acestea etc.) iar familia ta poate beneficia de pe urma sfaturilor primite, în timp ce meniul tău, doar al tău, poate fi gătit împreună cu cei dragi, care pot beneficia și ei de acest meniu, adaptat propriilor necesități metabolice. Alt stil de viață!

 

Acest interviu este preluat din cotidianul Puterea:

Mâine nu este doar o nouă zi, ar putea fi o altă zi! Cum ne putem…repara stilul de VIAȚĂ