Metabolismul este procesul prin care se eliberează energia din alimente și se utilizează sau se stochează această energie – practic, este o serie foarte complexă de reacții biochimice.

 

Orice ființă vie are un metabolism. Dacă procesele de prelucrare a energiei din alimente sunt încetinite, e de așteptat să avem un metabolism lent, iar substanțele nutritive, în loc să fie utilizate pentru diverse activități, sunt mai degrabă înmagazinate sub formă de grăsime. Am obținut indicații prețioase despre dieta metabolică de la Dr. Laura Davidescu, medic specialist Igienă, master în Nutriție și Siguranță Alimentară, consilier Metabolic Balance.

 

CSÎD: Ce este dieta metabolică?

Dr. Laura Davidescu: Dieta metabolică se bazează pe alegerea alimentelor capabile să ducă metabolismul în acea zonă în care grăsimile de depozit sunt folosite ca sursă de energie. Astfel, alimentele consumate nu mai sunt transformate în depozite, ci sunt utilizate strict pentru activitatea de zi cu zi, iar grăsimea în surplus se topește încet-încet.

 

Ce punct forte are dieta metabolică

CSÎD: Ce avantaj are?

Dr. Laura Davidescu: Mecanismul de scădere în greutate nu este însoțit și de reducerea masei musculare, așa cum se întâmplă la dietele cu restricție de calorii și atât.

 

CSÎD: Cui se adresează?

Dr. Laura Davidescu: Programul Metabolic Balance se adresează oricui este interesat de o alimentație corectă: persoane suprapoderale sau obeze, inclusiv copii, persoane cu diabet zaharat, cu gută, cu probleme tiroidiene ș.a. Inclusiv persoane sănătoase, fără probleme de greutate, care doresc însă să mânânce ceea ce le face cu adevărat bine.

 

În ce constă dieta metabolică

CSÎD: Ce pași are dieta metabolică?

Dr. Laura Davidescu: Primul pas este un regim relativ strict, de două săptămâni, care repune metabolismul pe direcția corectă, în care nu se consumă deloc grăsimi. După această etapă de reechilibrare strictă, urmează o etapă de reechilibrare lejeră, cu mese variate, dar cu conținut și cantități de alimente individualizate. Aceasta poate dura câteva săptămâni sau câteva luni. După care urmează o perioadă de menținere.

 

CSÎD: Ce avantaje mai are?

Dr. Laura Davidescu: Partea cea mai frumoasă a acestui tip de dietă este că, în ciuda meselor reduse cantitativ, nu apare senzația de foame. Motiv pentru care dieta este bine tolerată de pacienți. În plus, nu recomandăm niciun fel de suplimente, prafuri sau alte medicamente-minune. Totul vine din farfurie!

 

Sursa interviului: CSID